Haberler

  • Haberler: 23.06.2020
  • Sayı: 2564

FOTOĞRAF SANATÇISI MUSTAFA ESER SİLLE SANAT SARAYINA KONUK OLDU

                Fotoğraf Sanatçısı Reha Bilir, Sille Sanat Sarayı çatısı altında Salı buluşmalarını ara vermeden sürdürüyor. Salgın hastalık nedeniyle ertelenen ve iptal edilen pek çok faaliyet sanal ortamda gerçekleşti.  Bu günler için sanat ve fotoğraf adına faaliyetlerini çeşitlendiren Sille Sanat Sarayı bu haftaki salı buluşmasına deneyimli fotoğrafçı Mustafa Eser’i konuk etti.

                Fotoğraf camiasında özellikle doğa ve makro fotoğrafları ile dikkat çeken deneyimli fotoğrafçı salı buluşmalarına kendisinin de davet edilmiş olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Arkeolojik, yerel kültür ve belgesel tarzda başarılı eseler veren sanatçı, doğada makro çekimlerini kitap haline getirdi ve fotoğraf dalında dört kitap yayımladı. Ulusal ve uluslararası birçok yarışmada jüri üyeliği yapan tecrübeli fotoğrafçı, özellikle fotoğraf kitapları hakkında ilginç ve faydalı bilgiler verdi.

                Uluslararası patronajlı fotoğraf yarışmalarındaki ödül ve derecelerinden dolayı; International Federation Of Photographic Art (FIAP) tarafından EFIAP unvanı verilen sanatçı, 2014 yılında da Yunus Nadi Yılın Fotoğrafçısı Ödülünü almaya hak kazandı. Halen Sille Sanat Sarayı onursal üyesi olan mali müşavirlik yapan fotoğrafçı, vakit buldukça fotoğraf çekimlerine devam ediyor.

Çıkardığı ilk üç fotoğraf kitabı “Makro Mersin” ana başlığı altında sırayla “1001 Çiçek, 1001 Kelebek, 1001 Doğa” adıyla yayınlandıktan sonra eşi Sevim Eser ile birlikte Kilikya MERSİN-Ören Yerleri" başlıklı kitaplarını sanatseverlerle buluşturmuştur.   

Sanatçı, katılımcıların soruları üzerine makro ve doğa fotoğrafı çekmek için hazırlık, donanım, çekim süreci ve çekim sonrası aşamaları ile ilgili örneklerle açıklamalarda bulundu. Doğanın ve özellikle kelebek gibi canlıların, çekici ve cazibeli bir fotoğraf konusu olduğunu da belirten Mustafa Eser, o küçük dünyadan ihtişamlı, estetik ve sanatsal görseller ortaya çıktığını vurguladı.

                Fotoğraf çekimleri ve kullandıkları teknikleri anlatırken, makro ve doğa fotoğrafı tanımını yapan sanatçı, bu alanda çalışacak fotoğrafçılar için ders niteliğinde paylaşımlarda bulundu. Özellikle manzara-doğa fotoğrafı ayrımına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Mustafa Eser, konu ile ilgili çarpıcı örnekler de verdi.  

Video konferans yoluyla sunuma katılan fotoğraf severler Mustafa Eser’e merak ettikleri konuları sorma imkânı da buldu. Fotoğraf üzerine verimli bir sohbet olduğunu belirten katılımcılar etkinlikten dolayı Sille Sanat Sarayı ve Mustafa Eser’e teşekkür etti.